One of my friends on a certain Facebook Group dedicated to Traditional Maharashtrian Cuisine posted a query pertaining to various ways people cooked cabbage. There was a huge response.
It just occurred to me that if I was a cabbage, I would have been totally overcome.
It also occurred to me that as a cabbage , I would have something to say.
Like everyone else , on FB .
I first said it in Marathi, and then in English. Read.....
जन्मानी ब्रासिका ओलेराचिया,
पण लाडाने कोबी हे नाव ; चार चौघान सारखे बालपण , आपले एक एक हिरवे कौशल्य उलगडत मिरच्या कढीपत्ते आणि मोहरी मंडळींबरोबर हसत खेळत , त्यांचे तडतडण ऐकत घालवलेला वेळ. आणि मग किशोर वयात बदललेली दृष्टी ; पाणी पियुन तर्रर्र झालेल्या डाळी , रंगेल टोमॅटो , दिसायला लहान पण तिखट वृत्तीचे आले ; "फेर अँड लव्हली असोत आम्ही " असे म्हणत जणू किसून धावत येऊन पडणारे खोबरं , "अहो थांबा की!" म्हणत धापा टाकत येणारी कोथिम्बीर , आणि कधी कधी तर सर्वत्र आपला वावर कसा असतो हे दाखवत ठामपणे आत पडणारे बेसन . आज काळ परदेशी मेकअप आल्यापासून कोबी स्वतःला पुनश्च ब्रासिका ओलेराचिया समजून मॅगी मसाला ए मॅजिक लावायला शिकलीये . पण खरं विचारलात तर तिचा आवडता प्रकार म्हणजे चिरून, मीठ साखर दाण्याचे कूट कोथिंबीर मिरची घालून लिंबू पिळून , वरून कढीपता हिंगाची फोडणी घालणे आणि सटात आरामात चिंब भिजून राहणे . आणि शंकर महादेवन सांग गुणगुणणे : "या रिमझिम झिलमिल लिंबू धारा तनमन फुलवून जाती सहवास तुझा मधुमास हिंगाचा गंध सुखाचा हाती हा धुंद फॅन चा वारा, हा कोवळा शहारा उजळून रंग आले, स्वच्छंद प्रीतीचे चिंब भिजलेले, रूप सजलेले बरसुनी आले रंग प्रीतीचे... " |
Born Brassica Oleracea, but called Cabbage; a childhood like all others in India, opening up each layer of her being, as she enjoyed fooling around with chillies, kadhipatta and angry mustard seeds. And then a teenage that changed everything; Some dals , redolent and reeling with the imbibed water, casanova tomatoes, spicy and crushing gingers, and the Fair and Lovely grated coconut rushing it, followed by a breathless set of coriander leaves. And always, some besan, trying to add itself out of sheer habit . These days, Brassica Oleracea, has taken to adorning herself with foreign makeup like Maggi Masala-e-Magic. But if you really want to know what she loves, it is to get together with salt, sugar, chillies, crushed roasted groundnuts, coriander and lemon juice, rejoicing under the onslaught of a terrific hing kadhipatta tadka, and enjoy the wet season in a bowl, humming Shankar Mahadevan's Song, slightly modified : "या रिमझिम झिलमिल लिंबू धारा तनमन फुलवून जाती सहवास तुझा मधुमास हिंगाचा गंध सुखाचा हाती हा धुंद फॅन चा वारा, हा कोवळा शहारा उजळून रंग आले, स्वच्छंद प्रीतीचे चिंब भिजलेले, रूप सजलेले बरसुनी आले रंग प्रीतीचे... " |
No comments:
Post a Comment